MAKARON Z KREWETKAMI I CUKINIĄ

No cóż, mieszkam z makaroniarzem :o) Po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić. Co jakiś czas testujemy więc nowe przepisy. Oczywiście, makaron to makaron, ale dodatki, sosy… Jeden z naszych ulubionych to właśnie z krewetkami i cukinią. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, choć ciut go uprościłam.
Składniki na 2-3 porcje:
12 dużych krewetek
1 mała cukinia (około 250 g)
250 g świeżego makaronu
6 łyżek śmietany kremówki
6 łyżek białego wina
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki oliwy
2 łyżki masła
Krewetki rozmrażam i oczyszczam. Cukinię kroję na pół, a później w plasterki. Czosnek drobno kroję. Zagotowuję wodę na makaron. Najczęściej używam świeże tagliatelle z Lidla, ale czasem używam innego makaronu. Makaron gotuje al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie podsmażam czosnek, dodaje cukinie chwilę smażę aż zmięknie i zacznie się rumienić. Przesuwam cukinię na brzeg patelni, w wolne miejsce dodaję masło a gdy się rozpuści kładę krewetki. Solę je i smażę chwile na większym ogniu. Wlewam wino i czekam aż trochę odparuje. Wlewam śmietankę, dodaję ugotowany makaron, mieszam i zagotowuję. I można podawać!