CIASTECZKA MAŚLANE

Posiadam pewne doświadczenie jako mama i ciotka, więc mogę stwierdzić, iż dzieci najbardziej lubią proste smaki, także ciasteczkowe. Zazwyczaj też nie przepadają za bakaliami. Dlatego mimo, że staram się by ciasteczka pieczone na Święta były bardziej wyszukane to z myślą o dzieciakach przygotowuję zawsze porcję ciasteczek maślanych. Szczytem ekstrawagancji jest tu użycie kolorowych posypek, które pewnie mnie bawią bardziej niż dzieci… :o)
Te ciasteczka możecie przygotować ze swoimi pociechami. Ciasto jest plastyczne, łatwo wycina się z niego przeróżne kształty, a ponieważ ciasteczka praktycznie nie rosną podczas pieczenia, więc nie tracą kształtu.
Składniki, na 3-4 blachy ciasteczek, w zależności jakie wybierzemy kształty i jak umiejętnie upchamy ciasteczka na blachach :o)
Składniki:
50 g surowej masy marcepanowej
1 białko
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
130 g masła
80 g cukru-pudru
cukier waniliowy (8 g)
szczypta soli
dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
kolorowe posypki, cukier kryształ, siekane orzechy
Masę marcepanową ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i schładzam w lodówce przez godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blachach wyłożonych pergaminem. Żółtko mieszam w miseczce z mlekiem i smaruję ciasteczka, ozdabiam według uznania.
Piekę w temperaturze 160 stopni C, przez około 10-12 minut, aż się zezłocą. Studzę na kratce a następnie chowam do puszek.