NAJPROSTSZE CIASTECZKA MAŚLANE

„W czasie deszczu dzieci się nudzą…”, ponoć… Wakacje dopiero się zaczęły a mój domowy „nudzacz” już się rozkręca, mimo, że na razie na pogodę nie można narzekać… Na szczęście postanowił w czasie wakacji podciągnąć się kulinarnie. Robił już makarony z różnymi sosami a dziś na podwieczorek były maślane ciasteczka. Co prawda akurat te ciasteczka piekł wcześniej, można więc powiedzieć, że doskonalił umiejętności. Są niesamowicie proste w wykonaniu, ale naprawdę smaczne. Jak powiedziała Aneta: „Tak dobre, jak kupne :o)”
Składniki na około 30 ciasteczek:
120 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel aromatu śmietankowego, waniliowego lub Waszego ulubionego
Wszystkie składniki utrzeć mikserem. Z ciasta robić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek.
Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 170ºC, lub do „ze złocenia” ciasteczek.
Oryginalny przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych.