ROŻKI WANILIOWE

ROŻKI WANILIOWE

Święta tuż, tuż… póki co za oknem nadal biało i oby tak było do końca tygodnia, później – jak dla mnie, zima może się skończyć. Przygotowania do Świąt w pełni, dom udekorowany, prezenty zapakowane, ciasteczka upieczone. Bigos, według wskazówek Magdy Gessler stoi w słoikach, pasztet autorski moich rodziców już upieczony, indyk czeka na swoją kolejkę… Dziś ostatnia przed Gwiazdką propozycja ciasteczkowa – rożki waniliowe, dla tych którzy chcą mieć własnoręcznie przygotowane ciasteczka, a czasu nie mają już zbyt wiele. Są idealnie kruche, rozpływają się w ustach.

Rożki zostały w całości wykonane przez Przemka, z niewielką pomocą Benia, dla mnie pozostała degustacja :o)

Składniki:

– 300 g mąki

– 2 żółtka (białka można zużyć do bożonarodzeniowych gwiazdek)

– 200 g masła

– 150 g startych migdałów

– 160 g drobnego cukru

– 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtka. Dodać schłodzone, posiekane masło, 100 g cukru i migdały.

2. Składniki najpierw razem posiekać nożem a potem szybko zagnieść. Ciasto chłodzić w lodówce około 30 minut.

3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Z ciasta uformować 2 wałki, kroić w plasterki i formować rożki. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 – 12 minut na złocisto.

4. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtoczyć w 60 g drobnego cukru wymieszanym z cukrem waniliowym. Ewentualnie posypać jeszcze cukrem pudrem, wystudzić.

print