CHLEBEK BERLIŃSKI

CHLEBEK BERLIŃSKI

W miniony weekend odwiedziłam z rodziną jedno z moich ulubionych miejsc w Europie – Berlin. Miasto powoli przygotowuje się do świąt bożonarodzeniowych, na drzewach mocowane są lampki, budują świąteczne jarmarki, gdzie nie gdzie widać już udekorowane sklepy. W STRABUCKSIE wypiliśmy kawę w zimowych smakach: piernikową i pralinkową… Pomyślałam więc, że pierwszy przepis z serii ciasteczkowych to będzie właśnie przepis na chlebek berliński.

W mojej rodzinie nie istniała tradycja pieczenia adwentowych ciasteczek. Pamiętam jednak, że kiedy wiele lat temu spędzałam Sylwestra w Wiśle bardzo przypadły mi do gustu drobne ciasteczka serwowane na deser czy do kawy, a przechowywane przez gospodynię w wielkim pudle. Od kilku lat sama je wypiekam. Pierwsze przepisy, z których korzystam do dziś, znalazłam w niemieckiej BURDZIE. Tradycyjnie, pod koniec listopada, kupuję jej wydanie specjalne, w poszukiwaniu inspiracji… Co roku wypróbowuję nowe przepisy, ale przygotowuję też żelazny zestaw ciastek, do których należą również prezentowane dzisiaj.  Chlebek łatwo się piecze, bo w postaci placka, który kroi się w romby po upieczeniu, kiedy ciasto trochę przestygnie. Dobrze jest upiec go wcześniej, nawet dwa tygodnie przed świętami i przechowywać w puszce, wtedy kruszeje i rozpływa się w ustach… pychota.

Składniki na ciasto:

2 jaja

4 łyżki brązowego rumu

250 g cukru

100 g gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce

szczypta soli

200 g miękkich bakalii pokrojonych w kostkę (najlepiej: kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, morele, rodzynki, żurawina, wiśnie)

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Lukier:

100 g cukru-pudru

2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

1.jajka i rum ubić na pianę

2.stale miksując dodać: cukier, czekoladę, sól, bakalie, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon

3.ciasto rozsmarować w blasze o wymiarach 40 x 28, na pergaminie, wygładzić wierzch, najlepiej wilgotną dłonią

4.piec około 15 min w temperaturze 170 stopni

5.utrzeć lukier, rozsmarować na gorącym cieście

6.przestudzone ciasto pokroić w romby

print