PIECZONE ZIEMNIAKI Z PESTO

Ulubione ziemniaki mojego syna. W ten weekend przygotowałam je właśnie na prośbę Benka. Sama też za nimi zatęskniłam, bo tej jesieni jeszcze ich nie przyrządzałam. Przepis pochodzi z KUCHNI WŁOSKIEJ wydanej przez Parragon. Ziemniaki mogą być daniem głównym, zwłaszcza gdy farsz wzbogacimy o szynkę czy kiełbaskę pokrojoną w kostkę, bądź dodatkiem do sztuki mięsa. Osobiście zazwyczaj do farszu dodaję 10-15 dkg pieczarek pokrojonych w kostkę i podsmażonych na maśle.
Składniki:
4 duże ziemniaki
150 g gęstej śmietany – używam 18% do zup z Piątnicy
100 ml bulionu warzywnego – najprościej z kostki :o)
1 łyżka soku z cytryny
1 – 2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól i pieprz
2 łyżki orzeszków pinii – zamiennie używam pestek słonecznika
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Ziemniaki umyć, nakłuć widelcem w kilku miejscach, natrzeć solą i umieścić na blasze. Wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec około godziny, aż zrobią się miękkie.
W czasie gdy pieką się ziemniaki przygotować sos. Wymieszać w rondelku śmietanę z bulionem i gotować no wolnym ogniu około 10 minut, aby objętość zmniejszyła się o połowę. Dodać sok z cytryny, czosnek oraz bazylię, doprawić solą i pieprzem. Wsypać orzeszki pinii lub pestki słonecznika.
Z przestudzonych ziemniaków usunąć nadmiar soli, przekroić je wzdłuż na pół, wydrążyć. Masę ziemniaczaną rozgnieść widelcem, dodać sos i pieczarki, wymieszać.
Nadzienie umieścić w wydrążonych ziemniakach, posypać parmezanem i zapiekać w nagrzanym do 190 st. C piekarniku, aż ser się zrumieni.