KREMOWA ZUPA DYNIOWA

Przepis zamieszczam na życzenie Julki. Jak najbardziej wpisuje się w jesienny klimat. Można podać ją z różnymi dodatkami: dużymi krewetkami, tiftelami mięsnymi, groszkiem ptysiowym lub kulkami dorszowymi – jak proponuje Iwona.
Składniki na 4 porcje:
100 g ziemniaków
600 g miąższu z dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka startego imbiru
1 litr rosołu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
mielony kardamon
1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej
100 g śmietany
2 łyżki masła
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Sposób przyrządzania:
Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię, podsmażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino, dusić do miękkości, zmiksować. Doprawić śmietaną. Posypać natką pietruszki.