KREMOWA ZUPA DYNIOWA

KREMOWA ZUPA DYNIOWA

Przepis zamieszczam na życzenie Julki. Jak najbardziej wpisuje się w jesienny klimat. Można podać ją z różnymi dodatkami: dużymi krewetkami, tiftelami mięsnymi, groszkiem ptysiowym lub kulkami dorszowymi – jak proponuje Iwona.

Składniki na 4 porcje:

100 g ziemniaków

600 g miąższu z dyni

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 ml białego wina

1 łyżeczka startego imbiru

1 litr rosołu

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

mielony kardamon

1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej

100 g śmietany

2 łyżki masła

4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię, podsmażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino, dusić do miękkości, zmiksować. Doprawić śmietaną. Posypać natką pietruszki.

print