PAPRYKA KONSERWOWA

Jesień to w kuchni czas przetworów, owocowych ale i warzywnych. W zasadzie paprykę można kupić przez cały rok, ale właśnie teraz jest najtańsza i najlepsze więc warto zamknąć jej trochę w słoikach. Nie lubię mocno octowych przetworów, ale ta jest słodko-winna, korzenna, pyszna. Parę lat temu przepis na nią przyniosła od koleżanki Aneta i teraz nie robimy jej już inaczej.
Składniki na 4 słoiki 0,9 l, tak mniej więcej, bo to trochę zależy od tego jak ciasno ułoży się paprykę w słoikach:
2 kg papryki – czerwonej i żółtej
Przyprawy na 1 słoik 0,9 l, czyli pomnożyć razy 4:
1 duży liść laurowy
3 – 4 ziarnka ziela angielskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki gorczycy
3 – 4 goździki
½ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
½ łyżeczki estragonu
oraz
1 duża cebula pokrojona w piórka
4 duże ząbki czosnku pokrojone w plastry
24 plasterki marchewki
Składniki na zalewę:
4 szk. wody
1 szk. octu 10%
1 szk. cukru
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w duże plastry. W słoiku układać płaty papryki dodając do dekoracji pozostałe warzywa, wsypać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Słoiki pasteryzować w piekarniku około 10 minut w temperaturze 120 stopni.