PAPRYKA KONSERWOWA

PAPRYKA KONSERWOWA

Jesień to w kuchni czas przetworów, owocowych ale i warzywnych. W zasadzie paprykę można kupić przez cały rok, ale właśnie teraz jest najtańsza i najlepsze więc warto zamknąć jej trochę w słoikach. Nie lubię mocno octowych przetworów, ale ta jest słodko-winna, korzenna, pyszna. Parę lat temu przepis na nią przyniosła od koleżanki Aneta i teraz nie robimy jej już inaczej.

Składniki na 4 słoiki 0,9 l, tak mniej więcej, bo to trochę zależy od tego jak ciasno ułoży się paprykę w słoikach:

2 kg papryki – czerwonej i żółtej

Przyprawy na 1 słoik 0,9 l, czyli pomnożyć razy 4:

1 duży liść laurowy

3 – 4 ziarnka ziela angielskiego

½ łyżeczki kolendry

½ łyżeczki gorczycy

3 – 4 goździki

½ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

½ łyżeczki estragonu

oraz

1 duża cebula pokrojona w piórka

4 duże ząbki czosnku pokrojone w plastry

24 plasterki marchewki

Składniki na zalewę:

4 szk. wody

1 szk. octu 10%

1 szk. cukru

1 łyżka soli

2 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w duże plastry. W słoiku układać płaty papryki dodając do dekoracji pozostałe warzywa, wsypać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Słoiki pasteryzować w piekarniku około 10 minut w temperaturze 120 stopni.

print