TIRAMISU

Sezon wakacyjny uważam za rozpoczęty!
W ten weekend miałam pierwszych letnich gości. Siedząc za stołem prowadziliśmy „Polaków rozmowy”, jak to dawniej było… Wspominaliśmy, między innymi, że jeszcze kilka lat temu zrobienie dobrego tiramisu wymagało wyprawy do przygranicznego niemieckiego miasta :o)
Tiramisu to prosty, włoski deser, jednakże wymaga odpowiednich składników. Mascarpone, które właśnie kupowałam w Szwedt, nie da się zastąpić żadnym polskim serkiem czy twarogiem. Niezbędne są też odpowiednie biszkopty, podłużne, porowate, z cieniutką warstwą cukru na wierzchu. Dobrej jakości brązowy rum też by się przydał…
Dziś pewnie większość osób czasami zaglądających do kuchni ma swój przepis na tiramisu. Poniżej podam mój, z którego korzystam od lat. Pochodzi z wydanej kilka lat temu „Kuchni włoskiej” w wersji na CD, to była wtedy nowość… Czasami wykorzystuję sam krem jako bazę deseru z owocami lub nadzienie do tarty, w sezonie letnim biszkopty nasączam sokiem pomarańczowym połączonym z likierem pomarańczowym i dokładam warstwę truskawek… Z reguły przygotowuję go w pucharkach, czasami warstwy układam w prostokątnej formie – klasyka w czystej postaci :o)
Składniki:
3 jajka
150 g cukru drobnego
750 g mascarpone
1 szk. mocnego naparu z kawy
1/4 – 1/3 szk. rumu brązowego
opakowanie podłużnych biszkoptów do tiramisu
ciemne kakao
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem na kogel-mogel, dodaję ser, miksuję na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijam białka z odrobiną soli na sztywną pianę i łączę z masą serową mieszając delikatnie szpatułką. Kawę łączę z rumem, ewentualnie lekko słodzę. W naparze maczam biszkopty a następnie układam je w salaterce. Na biszkopty wykładam masę serową. Jeśli robię wersję pucharkową to poprzestaję na jednej warstwie, jeśli klasyczną – kładę drugą warstwę. Schładzam przez kilka godzin w lodowce. Przed podaniem całość posypuję kakao.
Częściej niż klasyczne tiramisu robię tartę z owocami, do której wykorzystuję krem przygotowany z 2/3 składników, czyli:
2 jajka
100 g cukru drobnego
500 g mascarpone