TATAR Z AWOKADO

Wiem, że awokado posiada duże wartości odżywcze, ale jak dla mnie, samo w sobie, jest mdłe. Dlatego wykorzystuję je w różnego rodzaju sałatkach. Pierwszy przepis, z którym zetknęłam się kilka lat temu był właśnie ten, który prezentuję poniżej, zdecydowanie mój ulubiony. Przy zakupie awokado największym dla mnie problemem jest kupienie odpowiednio twardego, bo oczywiście najlepsze jest miękkie, ale nie rozpadające się, choć poniższą sałatkę da się zrobić z każdego. Jeśli jest twarde to trzeba je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeśli bardzo miękkie to wyjdzie nam pasta, która też dobrze smakuje. Awokado szybko się utlenia, dlatego gotową sałatkę przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku razem z pestką.
Składniki na 4 porcje:
2 awokado
sok z 1 cytryny
4 średnie ogórki konserwowe
1 średnia cebula
pieprz
sól
maggi
Awokado, cebulę i ogórki obrać a następnie pokroić w drobną kostkę, doprawić sokiem z cytryny, maggi, solą i pieprzem.