CHLEBEK MARCEPANOWY

CHLEBEK MARCEPANOWY

Za oknem nadal biało, w dodatku wciąż pada śnieg… do Świąt coraz bliżej :o)

Dziś przepis na ulubione chlebki Iwony. Zazwyczaj robię je od razu z podwójnej porcji. Nie są zbyt skomplikowane, ale efektowne. Z pewnością przypadną do gustu wielbicielom marcepana. Przepis pochodzi z wydania specjalnego TeleTygodnia sprzed paru lat.

Składniki:

10 dkg suszonych owoców (morele, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, żurawina, wiśnie)

25 dkg surowej masy marcepanowej

1 białko

6 dkg cukru-pudru

2 dkg mąki

1 żółtko

2 łyżeczki śmietany

 

1. Suszone owoce drobno pokroić.

2.Białko utrzeć z masą marcepanową i cukrem. Połączyć z suszonymi owocami i mąką.

3.Z masy uformować chlebki (3-4 cm). Grzbietem noża zrobić w nich zagłębienia.

4.Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

5.Jeszcze gorące posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną.

print