CHLEBEK MARCEPANOWY

Za oknem nadal biało, w dodatku wciąż pada śnieg… do Świąt coraz bliżej :o)
Dziś przepis na ulubione chlebki Iwony. Zazwyczaj robię je od razu z podwójnej porcji. Nie są zbyt skomplikowane, ale efektowne. Z pewnością przypadną do gustu wielbicielom marcepana. Przepis pochodzi z wydania specjalnego TeleTygodnia sprzed paru lat.
Składniki:
10 dkg suszonych owoców (morele, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, żurawina, wiśnie)
25 dkg surowej masy marcepanowej
1 białko
6 dkg cukru-pudru
2 dkg mąki
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
1. Suszone owoce drobno pokroić.
2.Białko utrzeć z masą marcepanową i cukrem. Połączyć z suszonymi owocami i mąką.
3.Z masy uformować chlebki (3-4 cm). Grzbietem noża zrobić w nich zagłębienia.
4.Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
5.Jeszcze gorące posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną.