RISOTTO Z CHEDDAREM

Benek jest fanem Nigelli Lawson, a ja nie ukrywam, że też lubię korzystać z jej przepisów. Wiele z nich jest „łatwa w obsłudze”, więc czasem Benek z powodzeniem oddaje się kulinarnej pasji. Właśnie to risotto gotuje nam od czasu do czasu.
Poniższy przepis, z NIGELLA EKSPRESOWO, dedykuję Stefkowi :o)
Składniki na 2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju roślinnego
2 młode pory lub 2 szalotki, drobno posiekane
1,5 szklanki ryżu do risotto
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 łyżeczki musztardy Dijon
4 szklanki gorącego bulionu warzywnego
1 szklanka starkowanego sera cheddar
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
1. Masło z olejem rozgrzej na średniej patelni i podsmażaj pokrojone pory na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
2. Dosyp ryż i mieszaj przez minutę, a następnie zwiększ ogień, dolej wino i dodaj musztardę. Mieszaj, aż ryż wchłonie wino.
3. Dolewaj bulion po jednej chochli, a po każdej wlanej porcji mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn.
4. Gotuj ryż, aż będzie al dente – około 18 minut. Dodaj ser i mieszaj, aż się roztopi.
5. Nałóż risotto na podgrzane talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.