CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI PEKAN

Uwielbiam czekoladę… wszyscy bliscy o tym wiedzą, a moim faworytem wśród orzechów jest zdecydowanie amerykański pekan. W prezencie bożonarodzeniowym dostałam „Złotą księgę czekolady” i to właśnie z niej pochodzi poniższy przepis, dla mnie idealny :o)
Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
120 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 duże jajo
150 g grubo pokrojonej białej czekolady
50 g drobno pokrojonych pekanów
połówki orzechów do dekoracji
W średniej misce połączyć mąkę, sodę i sól. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i esencję waniliową. Stopniowo dodać przygotowaną wcześniej mieszankę, czekoladę i orzechy. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blasze w odległości 5 cm od siebie. W środek każdej kulki lekko wcisnąć połówkę pekana. Piec na złoty kolor przez 10-12 minut, w temperaturze 175 C. Gotowe ciastka wyjąć z blachą z pieca i pozostawić na 5 minut, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.